Dvě studentky ÚČJTK lektorkami na letní škole českého jazyka v Chicagu

V červnu a červenci 2016 proběhla čtyřtýdenní letní škola českého jazyka v České škole T. G. Masaryka v Chicagu. Na jejím průběhu se aktivně podílely dvě studentky, které ÚČJTK vybral v rámci výběrového řízení, Bára Havlátová a Veronika Vrbenská. Kolegyním děkujeme za reprezentaci našeho ústavu i fakulty.

Zveřejňujeme vzpomínku obou kolegyň na letní školu, jejich fotografie z pobytu a děkovný dopis ředitele Andrewa F. Bultase.

Náplní naší stáže byla výuka češtiny v pěti kurzech. Dopolední vyučování bylo zaměřeno na děti školního a předškolního věku, do naší třídy docházelo mezi šesti a deseti žáky. Večerní lekce byly určeny pro dospělé, a to pro úplné začátečníky a pokročilé na různých úrovních. Celkově jsme učily studenty ve věku od čtyř do devadesáti čtyř let. Pro velký zájem účastníků o letní školu jsme jeden z kurzů vyučovaly separátně, u ostatních kurzů jsme učily dohromady. Rády bychom vyzdvihly místní česko-americkou komunitu, která nás nesmírně vřele a přátelsky přijala a poskytla nám téměř rodinné zázemí během celého našeho působení v Chicagu. Díky Kláře Moldové, učitelce českého jazyka vyslané MŠMT ČR do této krajanské komunity v rámci Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí, a díky příznivcům školy jsme měly možnost během osobního volna poznat mnohé z americké přírody a historie a vydat se po českých stopách v Chicagu a okolí. Pobyt ve městě u Michiganského jezera byl pro nás velice přínosný z hlediska pedagogických zkušeností, odborných dovedností, jazykových znalostí a celkového rozšíření našich kulturních obzorů. Jeho jediným mínusem bylo, že vše až příliš rychle uteklo a nám se nechtělo Chicago a jeho milé obyvatele opouštět.

 

 

Dopis