Výběrové řízení – studijní pobyt / praktická stáž v Baku (Ázerbájdžán)

Univerzita Karlova uzavřela r. 2018 v rámci programu ERASMUS+ KREDITOVÁ MOBILITA smlouvu o výměnných pobytech s Bakuskou slovanskou univerzitou (Baku, Ázerbájdžán). Za Univerzitu Karlovu je nositelem kreditové mobility ÚČJTK FF UK.

Ústav českého jazyka a teorie komunikace vyhlašuje výběrové řízení na studijní pobyty a praktické stáže v programu Erasmus+ na akademický rok 2019/2020. V programu ERASMUS+ KREDITOVÁ MOBILITA jsou smluvně zajištěna tato místa:

Instituce Typ pobytu Počet studentů a délka pobytu Podle smlouvy určeno pro typ studia
Bakuská slovanská univerzita, Ázerbájdžán studijní pobyt 2 místa, každé na 5 měsíců Bc., NMgr., Ph.D.
Bakuská slovanská univerzita, Ázerbájdžán praktická stáž – výuka češtiny 2 místa, každé na 5 měsíců Bc., NMgr., Ph.D.

V LS 2019 absolvovala na BSU pedagogický pobyt doc. PhDr. Ivana Bozděchová, CSc.,v zimním semestru vyjede na měsíční pobyt do Baku Mgr. Svatava Škodová, Ph.D., a bude tak přímou podporou našich studentů, stejně jako velvyslanectví ČR v Baku, s nímž za ÚČJTK v rámci tohoto programu udržujeme těsné styky.

Pro Erasmus+ pobyt v kreditové mobilitě platí všechny obvyklé podmínky Erasmus+ pobytů platné pro studijní pobyty (https://ucjtk.ff.cuni.cz/studium/studium-v-zahranici/erasmus-studijni-pobyty/) a praktické stáže (https://ucjtk.ff.cuni.cz/studium/studium-v-zahranici/erasmus-prakticke-staze/), a to včetně uznávání předmětů. Požadavkem pro studijní pobyt je tedy absolvovat alespoň pět předmětů v zahraničí, v případě praktické stáže se počítá s výukou českého jazyka (včetně administrativy, příprav na výuku, oprav atd. celkem 20–40 hodin/týden). Před odjezdem je nutné si vyřídit vízum. Pro studijní pobyt je nutná znalost ruštiny (pro praktickou stáž je výhodou, je uplatnitelná rovněž základní znalost turečtiny).

Finance: Vyjíždějící studenti dostanou stipendium: 700 eur/měsíc na pobytové náklady + cestovní náklady: 360 eur na každou cestu.

Výběrové řízení na ÚČJTK: ústní pohovor s uchazeči proběhne ve čtvrtek 23. 5. 2019 12:30–13:00 v místnosti č. 22 na ÚČJTK. Přihlášením do konkurzu udělujete souhlas se zveřejněním jména+příjmení a destinace na webu a facebooku ÚČJTK, pokud budete na pobyt nominováni.

A) Kritéria pro výběrové řízení na studijní pobyty: motivační dopis (uveďte také kontaktní údaje, zejm. email; preferovaný semestr pobytu; studijní kombinace, rok+cyklus studia, předpokládaný ročník v době výjezdu, téma bakalářské/diplomové práce/nezadáno, přiložte výpis známek a případně dalších studijních a vědeckých výsledků /např. stipendium za vynikající prospěch, publikační činnost v oboru, vystoupení na konferenci, účast na projektu, pomocná vědecká síla na ústavu apod./), doklad o znalosti studijního jazyka (např. atestace z Jazykového centra, maturitní zkouška apod.) a pohovor s uchazeči.

B) Kritéria pro výběrové řízení na praktické stáže:

  • motivační dopis (uveďte také preferovaný semestr výjezdu; dosavadní zkušenosti s výukou) – reference o dosavadních pedagogických zkušenostech studenta (např. z výuky v jazykové agentuře apod.), případně hodnocení od mentora domácí praxe
  • ročník studia (vyšší ročník = větší šance)
  • absolvování pedagogické praxe doma (větší počet = výhoda)
  • studijní výsledky na ÚČJTK (výpis známek)
  • strukturovaný životopis (nezapomeňte uvést kontaktní údaje, zejm. email; studijní kombinace, rok studia)
  • doklad o znalosti ruštiny/turečtiny výhodou
  • ústní pohovor

Student UČCJ má při rovném počtu bodů a ekvivalentní motivaci přednost před studentem UČSŠ, ten před ČJL, ČJSŠ.

Podmínky a pravidla pro výjezdy a celý administrativní postup pro výjezdy najdete na stránkách FF UK (Studium > Studium v zahraničí > Krátkodobé studijní a vědecké pobyty > Erasmus+). Základní info: http://erasmus.ff.cuni.cz/. Některé z podmínek pro přihlášení:

 Podle Kvalifikačních podmínek programu Erasmus se může studijního pobytu účastnit každý student, který:

1, je v době výjezdu zapsán do akreditovaného bakalářského, magisterského nebo doktorského studijního programu na FF UK; 2. je v době výjezdu řádně zapsán na FF UK minimálně do druhého a maximálně do čtvrtého ročníku bakalářského studia, navazující magisterský student pak maximálně do třetího ročníku; 3. po celé období studijního pobytu v zahraničí bude řádně zapsán ke studiu na FF UK; 4. je nutné splnit počet předepsaný studijním plánem pro postup do dalšího ročníku, bez ohledu na výjezd do zahraničí. Pobyt v rámci Erasmus+ nemá odkladný účinek na zpoplatnění studia z důvodu překročení běžné délky ani na termíny BZK a SZZK; 5. při výjezdu nesmí mít student splněny všechny kredity studia, tj. zahraniční studium mu slouží jako ekvivalent domácích předmětů.

Přihlášky do konkurzu posílejte nejpozději do 22. 5. 2019 17:00 na adresu robert.dittmann@ff.cuni.cz. Zároveň s tím se přihlaste do on-line aplikace, kterou najdete na stránkách https://is.cuni.cz/webapps/.