Odpovědi na časté otázky uchazečů o bakalářské studium bohemistických oborů

  1. Kdy jsou termíny náhradních zkoušek? 15. 6. mám ústní maturity. Děkuji.

Náhradní termín testu pro ČJL a ČJL se zaměřením na vzdělávání je čtvrtek 25. června od 10 hodin.

  1. Bude potřeba mít v průběhu psaní testu roušku?

Budeme se řídit aktuálně platnými opatřeními. Kdyby se test psal dnes, rouška by zapotřebí byla.

  1. Přijímačky u Vás mám v pondělí 15. 6. a hned druhý den konám ústní část maturitní zkoušky. Mám nárok na pozdější termín přijímaček? Děkuji.

Pokud se Vaše písemná přijímací zkouška koná ve dnech, kdy maturujete, můžete si elektronicky v SIS podat žádost o náhradní termín. K žádosti doložte např. pozvánku k maturitní zkoušce, potvrzení školy nebo výpis s termíny ze stránky školy. Hlásíte-li se na oba programy (lingvistický i učitelský), je nutné podat žádost na každý program zvlášť. Náhradní termín je pevně stanoven a nelze jej přizpůsobovat individuálním požadavkům uchazečů. Maturitní zkouška je důvodem pro kladné vyřízení Vaší žádosti, vycházíme vstříc i uchazečům, kteří mají maturitu 2–3 dny před nebo po termínu přijímaček. 

  1. Jaká bodová hranice je stanovena pro přijetí?

Jako u všech oborů na FF a jako každý rok musíte k přijetí mít 50 bodů ze sta a zároveň se musíte umístit mezi nejúspěšnějšími 125 uchazeči o neučitelský obor, resp. 40 uchazeči o učitelský obor (to jsou „PPP“, tedy předpokládané počty přijímaných; to 125., resp. 40. místo je dělené, tzn. přijat je každý, kdo má stejně bodů jako ten 125./40.). Zkušenosti z minulých let říkají, že k přijetí je reálně potřeba něco kolem 55 bodů, číslo mírně osciluje kolem této hodnoty.

  1. Jaké pomůcky jsou povoleny s sebou na zkoušku? Jaký styl písma se od nás očekává? Píšu-li všechna písmena tiskace, a to všechna velká, jedná se o chybu?

Váš dotaz nás pobavil. Pište prosím hlavně čitelně. Pokud se Vám dobře píše velkými tiskacími písmeny, pište jimi.

U zkoušky s sebou smíte mít psací náčiní a pití. Všechno ostatní musíte mít v tašce, batohu, kabelce apod., ke které se nebudete sklánět. 

  1. Ústní část maturitní zkoušky mám 16. 6. a přijímačky u vás mám 15. 6. Je zde tedy nějaká šance, že bych mohl jít na druhý termín?

Viz odpověď na otázku 3.

  1. Kdy se po zažádání o náhradní termín dozvím rozhodnutí? Děkuji.

1–4 dny po podání žádosti Vám v případě kladného vyřízení bude v SIS vypravena nová pozvánka ke zkoušce v náhradním termínu. V případě, že nesplníte podmínky pro přidělení náhradního termínu, Vám toto bude sděleno elektronicky a uveden důvod zamítnutí.

  1. Co mám dělat, kdybych byla nemocná v době konání zkoušky?

Až do tří dnů po dni zkoušky si můžete podat žádost o náhradní termín.

  1. Jak budou vypadat přijímací zkoušky pro rizikové (ohrožené) skupiny? Bude potřeba podepsat Čestné prohlášení pro účast na zkouškách?

Jak je uvedeno v příloze k pozvánce, vše bude záležet na vládou vyhlášených hygienických opatřeních. Při vstupu do budovy je aktuálně vyžadována rouška nebo ochranný štít, uchazeči by sami měli dodržovat rozestupy na chodbách a při prezenci ke zkoušce. V prostorách fakulty budou k dispozici dezinfekční prostředky. Všichni uchazeči před zahájením zkoušky podepíší čestné prohlášení, že nejeví příznaky virového infekčního onemocnění ani jim nebyla nařízena karanténa.

  1. Vyučují se všechny předměty oboru český jazyk a literatura na Palachovi, nebo je nějaká bohemistika i v jiných budovách fakulty?

Některé bohemistické předměty se vyučují v Celetné 13 a některé ve Šporkově paláci v Hybernské ulici; do budoucna nelze vyloučit ani jiné lokality v souvislosti s probíhající rekonstrukcí různých prostor v centru Prahy (Opletalova ul. aj.), případně že některé volitelné semináře budou vyučovány na domovských pracovištích vyučujících (Ústav pro jazyk český sídlí v Letenské a ve Valentinské ulici, budova MFF UK je na Malostranském náměstí).

  1. Pokud se hlásím, jak na Český jazyk se zaměřením na vzdělávání a bohemistiku, stačí podat jen jednu žádost o náhradní termín? Děkuji.

Opět v odpovědi na otázku 3

  1. Dobrý den, mám datum přijímacích zkoušek 24. a 26. 6., ten týden mám ale maturitní zkoušku. Mohu si zažádat o náhradní termín? Děkuji

Pokud máte na mysli náhradní termín 25. 6. na bohemistice, tak další náhradní termín již stanoven nebude, neboli s náhradním termínem náhradního termínu nepracujeme.

V případě, že se dotaz týká řádného termínu zkoušek na jiné programy, platí odpověď u otázky 3.

 

Pokud Vám nepomohla ani jedna z předchozích odpovědí, zeptejte se zde: prijimacky@ff.cuni.cz