Reakce na studentské evaluace za ZS 2021/2022

Vážené studentky, vážení studenti, 

rádi bychom vám poděkovali za účast na studentských evaluacích kurzů ZS 2021/22. Hodnotili jste celkem 55 kurzů, sešlo se nám 259 vyplněných dotazníků, návratnost dotazníků byla 21,7 %. 

Všichni naši vyučující výsledkům evaluací věnují patřičnou pozornost, reagují na vaše komentáře a v rámci možností se snaží konstruktivní připomínky zohlednit při plánování výuky daného předmětu v dalších semestrech. 

S evaluacemi pracujeme i na úrovni celého ústavu, v případě opakujícího se sporného nebo negativního hodnocení kurzu hledáme ve spolupráci s daným vyučujícím možnosti, jak kurz inovovat nebo vystavět zcela jinak. 

Rádi bychom na tomto místě shrnuli několik opakujících se komentářů: 

  • Počet kreditů, které získáte za konkrétní kurz, je dán akreditací. Komentáře, které doporučují navýšit kreditové ohodnocení kurzu, bereme v potaz v dlouhodobém horizontu pro přípravu nových akreditací, nicméně není možné zavést případné změny okamžitě.  
  • Stejný problém se týká také hodinové dotace jednotlivých kurzů, případně zařazení kurzu mezi povinné předměty. 
  • Podmínky pro získání atestace stanovuje vyučující ve spolupráci s garantem kurzu. Není možné srovnávat náročnost kurzů mezi sebou jenom tím, kolik času vám zabrala příprava, je potřeba zohlednit i další aspekty (dostupnost materiálů, samostatnost plnění úkolů apod.).  
  • Forma anonymních komentářů je jen jednou z možností poskytování zpětné vazby. Využívejte i dalších možnosti komunikace s vedením ÚČJTK, neváhejte se na nás obrátit. 
  • Na začátek letního semestru plánujeme další setkání studentské poradní skupiny, která přináší vedení ústavu další podněty ke studiu bohemistiky a k fungování ÚČJTK. 

Za vedení Ústavu českého jazyka a teorie komunikace 

Mgr. Kateřina Šormová, Ph.D.
Mgr. František Martínek, Ph.D.