Spolupráce FF UK a Bakuské slovanské univerzity v Ázerbájdžánu v rámci programu Erasmus+ zahájena

Bakuská slovanská univerzita (BSU) v Ázerbájdžánu otevřela v roce 1996 výuku češtiny; na Fakultě překladu a Fakultě mezinárodních vztahů a regionálních studií ji vyučují ázerbájdžánští učitelé. S cílem umožnit studentům komunikaci s rodilými mluvčími a pomoci prakticky i metodicky při výuce češtiny přijížděli během akademického roku v několika uplynulých letech na BSU čeští pedagogové na krátkodobé výukové pobyty (finančně podpořené z prostředků vládního Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí). V letech 2015, 2016 a 2018 tam vždy tři týdny působila doc. Bozděchová. Její pobyty opakovaně potvrdily nedostatek praxe ázerbájdžánských studentů v užívání češtiny i potřebu metodické pomoci ve výuce. Tyto podněty vedly k (opakovanému) podání návrhu projektu na podporu studentské a pedagogické mobility v rámci vzdělávacího programu Erasmus+ Kreditová mobilita. V roce 2018 byl projekt vyhodnocen jako úspěšný a Univerzita Karlova uzavřela smlouvu o výměnných pobytech s Bakuskou slovanskou univerzitou, nositelem kreditové mobility je ÚČJTK. Projekt zahrnuje dva měsíční výukové pobyty pedagogů – bohemistů z UK na BSU, jeden dvouměsíční pobyt (školení) pedagoga z BSU na UK a studijní semestrální pobyty studentů obou univerzit: na podzim 2019 přijede studovat 5 studentů (bakalářského studia) z BSU češtinu na Ústav bohemistických studií FF UK a 4 studenti (magisterského a/nebo doktorského programu) z FF UK pojedou na BSU (dva studenti na studijní pobyt, dva studenti oboru učitelství češtiny jako cizího jazyka na praktickou stáž).

Doc. Bozděchová působila na BSU od 11. března do 12. dubna, kromě prakticky zaměřené výuky (především konverzace) mj. připravila pro studenty Fakulty překladu soutěž v překladu (z češtiny do ázerbájdžánštiny), konzultovala o výuce češtiny, jednala o kreditové mobilitě studentů s děkany obou fakult BSU i s dalšími představiteli univerzity a zapojila se do některých kulturně-vzdělávacích akcí probíhajících v té době v Baku. Jednou z nich byla mezinárodní konference věnovaná J. A. Komenskému (Velký český pedagog Jan Ámos Komenský: tradiční a moderní přístupy ke vzdělávání), kterou uspořádala Bakuská státní univerzita (ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského) ve dnech 4. a 5. dubna 2019.

Doc. Bozděchová jako vždy během svého pobytu v Ázerbájdžánu spolupracovala s Velvyslanectvím České republiky v Baku: jednala o možnostech rozvoje česko-ázerbájdžánských vztahů v oblasti vzdělávání a kultury s velvyslancem Ing. Milanem Ekertem a s jeho zástupcem a vedoucím politické, kulturní, školské, krajanské a tiskové agendy Mgr. Danielem Putíkem, Ph.D. Spolu s ním v závěru svého pobytu navštívila Univerzitu cizích jazyků v Baku a setkala se se studenty a pedagogy při prezentaci věnované studiu na českých univerzitách, češtině a její výuce, spojené s krátkou instruktivní ukázkou praktické výuky češtiny. Na této univerzitě se čeština dosud nevyučuje, její zařazení do nabídky kurzů cizích jazyků se však aktuálně zvažuje.

Letošní výukový probyt na Bakuské slovanské univerzitě znamenal další příspěvek k podpoře výuky češtiny v Ázerbájdžánu ve smyslu nejen praktickém, ale i motivačním, koncepčním a šíře kulturním. Úsilí a pomoc při studiu jazyků a pro vzájemné poznávání hodnot české a ázerbájdžánské kultury jsou stále aktuální a podnětné. Stejně přínosné a zajímavé je poznávání obou zemí a jejich tradic – jak naznačuje několik ilustračních fotografií z letošního pobytu v Ázerbájdžánu. A k tomu všemu také směřuje vzdělávací program Erasmus+.

doc. PhDr. Ivana Bozděchová, CSc.