Tři výročí bývalých docentů ÚČJTK

doc. Eva Hošnová (1951–2010) / doc. Hana Hrdličková (1937–2000) / doc. Josef Hrbáček (1930–2006)

Kdo studoval bohemistiku na FF UK na počátku 90. let, mohl absolvovat syntax u Evy Hošnové, u Hany Hrdličkové, nebo u Josefa Hrbáčka. Od smrti první z nich letos uplynulo deset let, od smrti druhé dvacet, třetí by se letos dožil devadesáti.

Eva Hošnová učila na FF UK od roku 1983 až do své předčasné smrti a jako vyučující byla oblíbená. Odborně se věnovala především vývoji syntaxe češtiny: K vývoji české syntaxe (ve vědeckých textech z poslední čtvrtiny 19. století) (1994), Studie z vývoje novočeské syntaxe (konjunkce, pronominalizace) (2005). Mladší generace se s její prací mohly setkat v učebnicových řadách nakladatelství SPN, podílela se i na nedoceněné školské gramatice – Základní mluvnici českého jazyka (2004). Dokladem její schopnosti nahlížet jazykový materiál z neotřelých úhlů je sloupek Svět očima českých lingvistů (Čeština doma a ve světě, 2000, č. 3, s. 192–194, dostupný na adrese https://ucjtk.ff.cuni.cz/veda-a-vyzkum/publikace/cestina-doma-a-ve-svete/).

Hana Hrdličková na FF působila od roku 1974 a hlavní oblastí jejího zájmu byla didaktika češtiny jako jazyka mateřského i cizího. Na FF UK organizovala pedagogické praxe a patřila k těm pedagogům, kteří si uměli vytvořit se studenty dobrý vztah. Byla mj. autorkou nebo spoluautorkou mnoha učebních textů. Z učebnic pro základní školy, na jejichž tvorbě se podílela, je známá učebnicová řada nakladatelství Alter nebo soubor cvičení Opakujeme si český jazyk II, využívaný žáky 2. stupně základní školy k přípravě na přijímací zkoušky na SŠ; podílela se jako členka autorského kolektivu vedeného J. Hrbáčkem na učebním textu pro začínající studenty bohemistiky Mluvnické rozbory a cvičení v češtině a řadě dalších publikací.

Josef Hrbáček byl s FF UK spjat od počátku 60. let až do odchodu do důchodu, volitelný seminář textové syntaxe vedl jako externista ještě krátce před smrtí. V oboru nadvětné syntaxe byl v českém prostředí průkopníkem (Nárys textové syntaxe spisovné češtiny, 1994). V Mluvnici češtiny 3 (1987) zpracoval dílčí problematiku souvětí, pro Češtinu – řeč a jazyk (1996; 2000) vypracoval originální, komplexní a systematický popis celé syntaktické roviny češtiny. V časopiseckých článcích se věnoval i koncepčním obecnělingvistickým tématům; jako uznávaný odborník pracoval dlouhá léta v redakčních radách i ČJL. Několik generací bohemistů čerpalo své první odborné poznatky o češtině z jeho skript Úvod do studia českého jazyka (1. vyd. 1984) a ze skript Mluvnické rozbory a cvičení v češtině (Hrbáček a kol., 1. vyd. 1987). Dvě krajinomalby, které visí v místnosti č. 25, jsou jeho dílem.